Isıtılan ya da soğutulan akışkanların, sıcak veya soğuk yüzeyle temas ettiği alanı arttırmak amacı ile kullanılmakta olup, ısı akışını yaygınlaştırmak için üretilen ekipmanlara serpantin denilmektedir.
Serpantinler, kullanılacağı alanın özelliklerine göre;
Bu tip serpantinlerin kanatları extrüzyon yöntemi ile direk kullanılan borulardan üretilmektedir. Kanat ve boru arasında boşluk kalmadığı için ısı transferini en iyi sağlayan serpantin türüdür. Kendinden kanatlı serpantinler, Tek borulu, Çift borulu, Turbıfin Borular, Kroçili ve yivli borulardan imal edildiği için sınıflandırmak mümkündür.
Kendinden kanatlı serpantinler, imal edildikleri boru dış yüzeylerine, ısı transfer yüzeyinin artırılması ve içinden geçen akışkan hızının da dikkate alınması sureti ile yiv açılarak imal edilmektedir. Bu işlem ile boruların ısı transfer yüzey alanları %15 oranında artırılmaktadır.
Ayrıca akışkanın cinsi, akışkan hızları, basınç ve ısı transfer yüzey alanları ıs değiştiriciler de büyük önem taşımaktadır. Kendinden kanatlı serpantinler üretilirken bu tür etkenler dikkate alınmaktadır.
Kendinden kanatlı serpantinler, 285°C'ye kadar sıcaklığa, atmosferik basınca ve mekanik dayanıma mükemmel bir yapıya sahiptir.
Bu tür serpantinler kullanıldıkları alanlar göz önünde bulundurulduğunda en çok tercih edilen ürünlerdir. Kullanım alanlarını, Tekstil makineleri hava ısıtıcıları, su soğutucuları, kurutma makinelerinin hava ısıtıcıları, hava soğutucuları, yağ soğutucuları, klima santral hava ısıtıcıları ve turbo şarj soğutucuları gibi geniş bir yelpazede değerlendirmek mümkündür. Hava, su, buhar, kızgın yağ, kimyasal içerikli sıvılar kendinden kanatlı serpantinler de kullanılan akışkan tipleridir.
Kendinden kanatlı serpantinler, kullanılacağı ortamlardaki çalışma şartları, emniyet kuralları ve uluslararası kalite standartları doğrultusunda farklı şekil ve ebatlarda üretilmektedir. Ayrıca kullanım alanları göz önünde bulundurularak kendinden kanatlı serpantinler en uygun maliyet ve verimlilik hesaplarına dayandırılarak üretilmektedir.