Reküperatör ekipmanlarının birçok özelliği vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Reküperatör içindeki soğuk ya da sıcak olan havanın sıcaklık değerleri farklılık gösterir. Sıcak hava cidar reküperatör içindeki cidar yoluyla soğuk hava akımına doğru iletilir. Bunun sonucunda kirli olan hava soğuk ve temiz havaya geçmiş olur ya da bunun tam tersi bir sistem oluşur.
Reküperatörler, 600 ve üzerinde olan sıcaklıklar için 160‘ın altına düşmeyecek bir biçimde üretilmişlerdir.
Metalik reküperatörler en yüksek 1000, seramik reküperatörler de 1000’de bulunan sıcaklıklar için kullanılabilir.
Reküperatör tüm bu özellikleriyle sıcak gaz ile açığa çıkan ısı enerjilerini soğuk hava içinde kullanımını sağlar.
Reküperatör ekipmanlarında atık ısı geri kazanımlarının sıvı olan akışkanlara taşınması olayı geniş kanallar aracılığıyla gerçekleşir. Bu nedenden dolayı da sıcak olan hava kütlesi taşınımı yapılırken yüksek hız için fanlar seçilir ve reküperatör kanal ölçüleri en az seviyede tutulur. Bunun sonucunda da çevresel olan ısı kayıpları da minimum seviyede olur.
Yakma kazanında yer alan reküperatör, kazandaki yakma havanın ısıtılması için kullanılır. Yakma hava sıcaklığı odaya çok sıcak bir şekilde girdiğinde elde edilen verim yüksek olur. Reküperatör kullanımı yapılmayan kazanlarda ise brülör gücü duman borularının etkisinde kaldığı direnci yenecek bir seviyede olmasına dikkat edilerek tercih edilmelidir.
Reküperatör kullanımının sağladığı birçok yarar vardır.
Bu yararları şu şekilde açıklamak mümkündür:
• Çevresel ısı kayıplarını azaltır.
• Reküperatör kullanımı ile yüksek verim elde edilir.
• Yakıt tasarrufu sağlarlar.
Tüm bu yararlarıyla birçok alanda kullanımı mevcut olan reküperatörler, sıcak hava içinde yer alan ısıyı soğuk havaya aktarmada güzel sonuçlar ortaya çıkarır.