Bu ekonomizerleri sistemlerine ve serpantin türüne göre şu şekilde sıralanır:
Düz borulu ekonomizerler kömür, fuel oil gibi yakıtlardan ortaya çıkan kirli duman gazlarında ısı geri kazanımı için kullanılırlar. Düşük basınçlarda kullanılır.
Serpantin borulu ekonomizerler doğalgaz, LPG gibi yakıtlardan ortaya çıkan temiz duman gazlarındaki ısı geri kazanımı için kullanılırlar. Hacım oranları yüksek olup Maliyet oranlar ise düşüktür.
Serpantin borulu ekonomizerler ise kendi arasında iki grupta incelenir.
Bunlar ise:
Sargılı serpantin borulu ekonomizerler ısı transfer yüzey alanını arttırmak için kullanılır. Borular üstünde ince kanatların sarılmasıyla oluşturulmuştur. Isı transferi için çok etkilidir. Sargılı serpantinler düz ve oval boru üstüne sarılır ve punta ya da sürekli kaynaklı olarak yapılır.
Sürekli mıg-mag kaynaklı serpantin borulu ekonomizerler her tür atık gazlarda kullanılabilen bir özelliğe sahiptirler. Eşanjör tipi görünümündedirler. Kapladıkları alan ve hacimleri oldukça yüksektir.
Ekonomizer kullanılan bir alan ekonomizeri sadece tasarruf sebebiyle kullanılmaz. Kurulu kapasiteyi artırmada da kullanımı gerçekleşiyor. Sisteme eklendiğinde yatırım tutarını azaltan bir etkisi de vardır. Aynı zamanda kullanımıyla beraber enerji geri kazanımından elde edilen verim de yüksek olur.
Ekonomizer, birbirinden farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Bu alanlara örnek verecek olursak şu alanlardan bahsedebiliriz:
• Kazan Besi Suyunun ya da Yakma Hava Isıtılmasında
• Proses ya da Isınma Suyu Kazanımında
• Kojenerasyon Bacalarında Ek Enerji Kazanımında
• Gemi Motoru Bacalarındaki Kazanım İşleminde
Fırın Bacalarındaki Geri Kazanımı için kullanılıyor. Bu alanlarda kullanımıyla da büyük tasarruf sağlıyor.
Verim Oranları
Hava fazlalık katsayısı ya da yakıt türündeki değişiklikler nedeniyle, duman gazı sıcaklığında meydana gelen yaklaşık 21 derecede meydana gelen düşüş toplam kazan veriminde ortalama %1 artışa denk geliyor. Bu oran aynı zamanda yakıt kullanımında oluşan azalma da demektir. Gaz türbini uygulamalarıyla gerçekleşen duman gazı debisi daha yüksek bir oranda oluşması sebebiyle %1’lik verim artışıyla meydana gelen sıcaklık düşüşünün değeri daha da az olacaktır.
Ekonomizer Kullanımının Sonuçları
Ekonomizerler ile geri kazanılan enerji, maliyetlerin azalarak rekabet ortamını artırıyor. Aynı zamanda emisyon salınımlarının da azalması sebebiyle de çevre bilincini artırması yönünden günümüzde çok kritik bir önem taşıyor. Ekonomizerler, fosil enerjinin çok fazla kullanıldığı alan olan kazan uygulamalarında önemli derecede enerji geri kazanımı sağlıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, atık enerjinin yatırım oranı ve geri kazanım optimizasyonun incelenip, doğru bir yöntem elde edilmesidir. Ekonomizerlerde geri kazanımı sınırlayan ve önemi oldukça büyük olan duman gazında meydana gelen düşük sıcaklıktır.
Bu gibi detaylara önem verildiği sürece doğru yöntemin kullanılması kaçınılmazdır. Doğru yöntem bulunduğunda ise çevre bilincini artırmak daha da kolaylaşacaktır.