Serpantin
Serpantin ısıtılan veya soğutulan akışkanların, soğuk veya sıcak yüzeyle temas alanını artırmak amacıyla kullanılır. Ağırlıklı olarak ısı akışını yaygınlaştırmak amacıyla kullanılan bir ekipman olarak tanımlanır.
Isının değiştirilmesinin gerekli olduğu yerlerde tekli veya gruplandırılmış olarak kullanılan serpantinler, Tekstil, Demir-Çelik, Petrol, Gıda, Kimya, İklimlendirme vs. gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Serpantin İmalatında Kullanılacak Boru Seçimi
Serpantin imalatında kullanılan boruların seçimi önemli bir konudur. Kullanılacak akışkan, sıcaklık ve basınç değerlerine göre yapılacak mutlaka mekanik ve termodinamik hesapların yapılarak uygun serpantin borusunun seçilmesi gerekir. Serpantin borusunun malzemesi ve üretim normları hem ürünün verimli ve sağlıklı çalışması açısından önem arz etmektedir.
Karbon Çelik ve Alaşımlı Borular
Serpantin imalatında kullanılan karbon çelik borular yapılan termodinamik ve mekanik hesaplara uygun olarak dikişli ve çekme boru olarak tercih edilebilir. Isı değiştiricilerinde sıkça kullanılan karbon çelik borular arasında en yaygın olarak St.35.8, St45.8, 15Mo3, 13 CrMo44, 10CrMo9-10 kullanılmaktadır.
Paslanmaz Borular
Paslanmaz borular genellikle hijyenin en üst düzeyde olması gereken ilaç ve gıda, kimya gibi sektörlerde ve korozyon oluşturma ihtimali yüksek olan kimyasal akışkanların kullanılmasıyla çalıştırılan sistemlerde tercih edilmektedir. Serpantin imalatında kullanılan paslanmaz boru çeşitleri arasında en yaygın olarak kullanılanlar Aisi304L ve Aisi316L kalite paslanmazlardır.
Bakır Alaşımlı Borular
Bakır alaşımlı borular yüksek ısı transferinin gerekli olduğu ve basıncın yüksek olmadığı yerlerde ve deniz suyu gibi yüksek korozyon oluşturabilecek akışkanların bulunduğu sistemlerde kullanılmaktadır. Korozyona dayanıklılık alaşım çeşidine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Genellikle Denizcilik ve Soğutucu akışkan olarak deniz suyunu tercih eden Demir Çelik sektöründe tercih edilmektedir. Bakır alaşımlı boruların serpantin imalatında genellikle CuNi90/10, CuNi70/30 ve CuZn37 çeşitleri kullanılmaktadır.
Bakır Borular
Bakır borular, basıncın yüksek olmadığı ve yüksek ısı transferi gerektiren sistemlerde kullanılır. Bakır borular, sıcak su ve kızgın su gibi akışkanlara uygun yapıya sahip bulunmaktadır. Korozif olmayan su, yağ ve gaz gibi akışkanlarda tercih edilir.