Ekonamizerler, tasarruf unsuru bir malzeme gibi görülse de aslında bir tesiste tasarruftan çok ısı transferini arttıran düzeneklerdir. Sisteme dahil edilen ekonomizerler, adından da anlaşılacağı gibi ısı enerjisini sağlaması yanında maliyeti azaltmaktadır. Ekonomizerler, baca gazı sıcaklığını düşürmede çok etkindirler. Bu görevleri sayesinde baca gazındaki gereksiz havayı soğutup dışarı atarak ısı verim kaybını önlemiş olurlar.
Kızgın yağ kazanlarında ki düşük basınç ihtiyacının ve de kapasiteli buhar ihtiyacı için kullanılır. Ayrıca sürekli çalışan kazan sistemlerinde de ısının geri kazanılması konusunda çok etkilidir.
Ekonomizerler, dört sınıfta toplanmaktadır. Düz ve Dirsek borulu ekonomizerler, kömür, oil gibi yakıtların kirli duman gazlarını geri dönüşüm için kullanılır. Düşük başınçlarda düz, yüksek basınçlarda ise dirsek boru kullanılmaktadır.
Kanatlı boru ekonomizerleri, doğalgaz, LPG gibi ısı kaynaklarından ısıyı geri kazanmak amacıyla kullanılırlar. Helezon ve Spiral borulu ekonomizerler kirden kolay kolay etkilenmeyen düzeneklerdir. Kanal veya baca arasına yerleştirilerek kullanılırlar. Duman borulu ekonomizerler, her türlü atık gazların geri dönüşünde kullanılırlar.
Ekonomizerler, kullanıldıkları yere göre basıncın düşük veya yüksek oluşuna göre, yakıtın cinsine göre, yerleşim şekilleri ve işletme koşullarına göre boru çeşitleri kullanılmaktadır. Dikişli, dikişsiz, düz, dirsek veya U şeklinde ki borular duruma göre düzeneklerde kullanılan ekonomizer boru türleridir.
Bir mühendislik harikası olan ekonomizerler, enerjinin geri dönüştürülmesinde kullanılan önemli düzeneklerdir. Maliyeti de düşüren bu düzenekler, çevre açısından da tercih edilen mükemmel ürünlerden biridir. Enerjinin geri kazanılmasında çok önemli yere sahip olan ekonomizerler, maliyeti düşürmek için buhar ve kızgın yağ kazanları gibi yerlerde kullanılmaktadırlar.
Ekonomizerlerdeki Basınç Kayıplarının Isı Transferine Etkisi çok fazladır. Düşük veya yüksek basınç sayesinde ısı geri dönüşümü meydana getirerek geri dönüşüme büyük katkı sağlamaktadır. Basınç kayıplarının ısı kaybına zararı olmadığı gibi maliyetin düşürülmesinde çok etkili rol oynar.