Kızgın yağ radyatörü, yağın meydana getirdiği enerjinin proses havasını ısıtmak için üretilmiştir. Yüksek ısı ihtiyacının olduğu yerlerde kızgın yağ, akışkan olarak tercih edilir. Düşük sıcaklıklar ise radyatörde basıncın kaybolmasına sebep olur. Kızgın yağların, kızgın yağ radyatörleriyle transferi için, transferi yapacak yağın sıcaklık parametresi, yağın özgül değeri ve yağın kaynama noktasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Radyatörler, içinden geçecek olan akışkanın türüne göre üretilmektedirler. Bazı radyatörler kanatlı serpantinlerin gruplandırılmasıyla oluşturulmaktadır. Hem akışkan türüne göre hem de kullanılacakları alanların özelliklerine göre imal edilmektedirler.
Serpantin çeşitlerine göre yapılan radyatör çeşitleri şunlardır;
Bunlar bazı radyatör çeşitleri olmaktadır. Serpantinler ise, içerisinden ya da dışından geçen buhar, su, hava veya kızgın yağ gibi akışkanların ısıtılması veya soğutulması için, ısı geri kazanımı sistemlerinin ara devre elemanları olmaktadırlar.
Radyatör yapılırken U bükümlü karbon çelik, pirinç, alüminyum ve bakır malzemeleri kullanılmaktadır. Gruplandırılırlar ve batarya şeklinde kullanıma hazır hale getirilirler. Kullanılacak alanın özelliklerine göre kaplama işlemleri yapılır. Müşterilerin isteklerine göre radyatör yapılmaktadır. İhtiyaç ve kapasiteye uygun bir şekilde imal edilir.
Yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulduğunda ısı transferi sağlayan radyatörlerin kullanım avantajları vardır. Sıcaklık, kızgın yağ ile basınçsız bir şekilde elde edilir ve daha verimli olarak kullanılır. Daha az basınç gerekir. %20-%25 oranında tasarruf sağlar.
Termal genleşme katı, sıvı ya da gaz maddenin hacminin genişlemesidir. Kızgın yağ radyatöründe termal genleşme olursa, yağın akışkanlığı azalır. Daha çok motor gücüne ihtiyaç duyulur. Termal genleşme, radyatörde performans düşüklüğüne sebep olmaktadır