Kanatlı borulu ısı değiştiricileri ısıtma ve soğutma sistemleri bakımından oldukça verimli işler. Bu bileşen sayesinde ısıl veya hidrolik performansları arttırılarak iyileştirmeler sistem performansı etkilenmesi sağlanır. Yapılacak iyileştirmelere ek olarak ısı değiştirici tasarım parametreler seçiminde yapılacak olan değişiklikler ile sistem performansını arttırmak da mümkündür. Son dönemde, iyileştirmeler ve tasarım parametrelerinde yapılan seçimlerin etkilerinin incelenmesi bilgisayar programları sayesinde kolay bir şekilde elde edilebiliyor.
Kanatlı borulu ısı değiştiriciler sayesinde istenilen ısıl kapasite ulaşmak ve basınç kayıpları limitlerini ayarlamaya göre tasarımlar yapılıyor. Uygun tasarımı elde edebilmek için belirlenmesi gereken çok fazla tasarım parametresi bulunuyor. Seçenek olarak borular arası dikey ve yatay mesafeler, boru çapları, iki kanat arası mesafe ölçüsü, kanat kalınlığı, hava akışına göre dik boru sayısı, hava akışı yönüne doğru boru sayısı, boru uzunluğu ve akış geçiş sayıları buluyor ve bu seçeneklerin özenle işleme anılması gerekiyor.
Kanat tipi çalışmalarıyla beraber ısı değiştirici tasarım parametreleri ile beraber ısıl ve hidrolik performans üzerine yapılan etkileri incelendi. Özellikle kaburgalı kanat tipi borularda görülen sıra sayısı ve hatve değişimi etkisini deneysel olarak incelendiği zaman olumlu sonuçlara ulaşıldığı saptandı. Aynı zamanda yüksek sıra sayıları için hatve değerinin artması ısıl performansı için iyileştirici olarak görüldü.
Son dönem piyasada satışa sunulan No-frost buzdolaplarında kullanılan kanatlı borulu buharlaştırıcılar sayesinde buzdolabından istenen soğutma kapasitesi arttırılmış oluyor. Makinenin soğutma kapasitesinin artmasını sağlayacak buharlaştırıcının 5 mm kanat aralığına sahip olması gerektiği biliniyor. Bu sayede daha az elektrik kullanımı yapan makineler ev içerisinde elektrik tasarrufu yapılmasını sağlıyor.